13 Ocak 2011 Perşembe

Créme Brulée à la Céline....

Ev yapımı Créme Brulée kolay değil. Hele bir de pürmüzünüz yoksa hiç kolay olmuyor.
Fırının en üst rafına yerleştirip, bütün fırın programlarını tek tek denememe rağmen istediğim gibi olmadı. Ama tadı mmmmmm çok güzel oldu. Bütün sıkıntı üst sert katmanda.Tadı harika...
Gerekli malzemeler:
220 ml krema
110 ml süt (krema ölçüsünün yarısı kadar süt)
3 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı Vanilla extract
75 gr şeker (1/3 su bardağı)
Yapılan créme brulée nin üzerine serpmek için esmer ve beyaz şeker ve opsiyonel olarak taze lavanta
İsteğe bağlı olarak porsiyonlar halinde veya derin olmayan bir yuvarlak fırına dayanıklı kapta hazırlayabilirsiniz.
Yapılışı :
1-Fırını önceden 150 C de ısıtın.
2-Bir karıştırma kabında yumurta sarılarını ve şekeri iyice karıştırın.Kenarda bekletin.
3-Süt ve kremayı bir tencerede orta ateşte kaynayana kadar sürekli olarak karıştırın.İyice ısınan sütlü krema karışımını ateşten alıp kenarda beklettiğiniz yumurtalı şeker karışımına çok yavaş ve dikkatli bir biçimde azar azar ekleyin.Bu noktada dikkat etmeniz gereken yumurtaları pişirmemek.Vanilla ekstresini de karışıma ekleyin ve hazırladığınız kalıp veya kalıplara eşit miktarda boşaltın.
4-Derin bir fırın tepsinine hazırladığınız Créme Brulée kaplarını yerleştirin ve tepsiyi kapların yarısına gelecek kadar kettle da kaynattığınız suyla doldurun.
Ben her zaman kullanacağım fırın tepsisini fırını önceden ısıtmaya başlarken fırının içinde tutuyorum ki sadece fırın değil tepsi de ısınmış olsun.Dolayısıyla ısınan fırının kapağını açıp içine Créme Brulée kaplarını yerleştirin (bir sıcak hava dalgası vuracak yüzünüze ama içi kaynar su dolu bir tepsiyi fırına yerleştirmek daha riskli sanki).
5-150 C de ısınmış fırının derecesini 120 C ye indirip 45 dakika ila 1 saat boyunca Créme Brulée lerinizi pişirin.Arada sırada bir bıçağın ucuyla kontrol edebilirsiniz. Pişmiş olan tatlınızı oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Soğuduktan sonra üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabında bir gece boyunca bekletin.Bu şekilde tatlınız max. 3 gün boyunca tazeliğini koruyor olacak.
6-Servis etmeden evvel üzerine beyaz veya esmer şeker veya ikisini de serpip en iyisi pürmüzünüz ile yakarak hazırlayın. Fırının en üst rafında yakmanızı pek tavsiye etmiyorum çünkü pürmüz gibi olmuyor, şekerlerin bir bölümü özellikle kenarlar yanıyor ama ortalara doğru şeker tane tane kalıyor yeterince erimiyor :(
7-Süslemek için kenarlara taze lavantalar veya zevkinize uygun farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun
CélineBahar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder