23 Şubat 2011 Çarşamba

Limonlu Cup Cake

Bu sıralar çok fazla Cup Cake/Muffin tarifi var kitaplarda, dergilerde. Ben de bu furyaya bir elimi uzatmak istedim, bakalım kat kat pastalar gibi sergilenebilen bu tek porsiyonluk lezzetler nasıl yapılıyormuş. İlk denemem Lorlu ve Fesleğenli tuzlu bir muffindi. Sabah kahvaltılarında veya brunchlar için ekmeğe farklı bir alternatif olması açısından hoş bir lezzet. Lorlu ve Fesleğenli muffinin fotoğrafını çekmediğim için bir sonraki yapışımda resmini çekip tarifini vereceğim. İkinci denemeni tatlı olması için Limonlu olarak yaptım.Hafif ve keyifli bir lezzet elde ettim.

İşte malzemeler:

250 gr un 1.5 çay kaşığı kabartma tozu 1/2 çay kaşığı tuz 250 gr tereyağ 125 gr toz şeker 5 yumurta 2 tatlı kaşığı vanilya özütü 2 çay kaşığı limon rendesi ve 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için:

55 gr oda sıcaklığında tereyağ 250 gr pudra şekeri 20 ml. süt 55 gr sıvı yağ 1 tutam vanilya

1-Un,kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştırın.

2-Bir başka kapta tereyağını yumuşatın ve şekerle krem haline gelinceye kadar çırpın.

3-Tek tek yumurtaları, vanilyayı ve limon suyu ve rendesini tereyağlı karışıma ekleyin.

4-Bu karışımı un, kabartma tozu, ve tuzun bulunduğu kaba ekleyin ve iyice çırpın.

5-Elde ettiğiniz bu karışımı yağladığınız cupcake kaplarınıza dökün.Kek kabaracağı için bir miktar pay bırakın ki, cupcake'ler taşmasın.

6-Önceden 180C de ısıttığınız fırına 30-40 dakika üzeri altın sarısı olana dek pişirin.Kürdan veya bıçağın ucuyla içini kontrol edebilirsiniz.

Cupcake'ler fırında pişerken üzerine sürülecek karışımı hazırlayabilirsiniz.

7-Bütün malzemeleri beyaz renk alana ve pütürsüz olana kadar mikserle çırpın.Karışımınız hazır.Bu karışımı ister sıkma torbasına koyup cupcake'lerin üzerine sıkın ve bir spatula ile düzleştirip üzerine isteğe göre kırpık beyaz çikolata serpebilirsiniz.

Afiyet olsun, CélineBahar

16 Şubat 2011 Çarşamba

Londra Notting Hill'de Ottolenghi

Londra'ya yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken bir durak Ottolenghi. Muhteşem kelimesini kolay kolay kullanmam ama burası bu kelimeyi hakediyor. Ufacık tefecik bir dükkan, dışarıdan gören biri için eğer dikkatli bakarsa ancak enfes tuzlu ve tatlı çeşitlerinin farkına varabilir. Ayrıca günün hangi saatinde önünden geçtiğinize de bağlı çünkü bu çeşitlerin yanı sıra saat 12.00'den itibaren öğle yemeği veya brunch amaçlı harika sebze yemekleri ve salatalar da büyük kaseler içinde vitrindeki yerlerini alıyor. İsteyen orada bu nefis tatların keyfine varabilirken dileyenler take away'e yönelik hazırlanmış özel kaplara bu yiyecekleri doldurup dükkandan ayrılabiliyorlar. Ottolenghi'nin birkaç şubesi var. Biz Notting Hill Ledbury Road üzerindeki dükkanına gittik. Dışarıdan görünüşü aşağıdaki gibi : Kahvaltı olarak yediğimiz soldan sağa doğru : Sade croissant ; Parmezanlı çubuklar ; Peynirli,feşleğenli,domatesli muffin ; ve Pesto & zeytinyağlı ekmek : Parmezanlı çubuklar :
Üç çeşit tatlı siparişi verdik, o kadar çok tuzlu çeşitlerinden yedik ki yerimiz kalmadı. Ama tatlıların görüntüsü o kadar iştah açıcıydı ki eğer yemeseydik içimizde kalırdı.
Meyveli muffin, Bademli çikolatalı kalp kek, ve Limonlu tart. Hepsi birbirinden lezzetliydi.
CélineBahar

7 Şubat 2011 Pazartesi

Fındıklı ve Kuru Üzümlü Flûtes

Le Pain Quotidien deki çoğu ekmeği zevkle yerim ama Flûtes lerin yeri bir başka. İçinde fındık olduğu ve bu fındıklar fırında piştiklerinde kıtır kıtır olduğundan mı bilmiyorum ama muhteşem bir lezzet :)
Acaba ben de yapabilir miyim diye düşünürken, saçmalama Selin fırın değilsin ya diye geçirsem de içimden bir cesaret deneyeyim ne kaybederim dedim.Güzel de oldular sanki :)
Öncelikle ekmek hamurunu hazırlamak gerekiyor.
Bunun için malzemeler:
400 gr un
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı ılık su
200 ml su
Bir çimdik tuz
Kuru maya ve suyu ufak boy bir kasede karıştırın.15 dakika boyunca oda sıcaklığında bekletin.
Unu bir elekten geçirip derin bir karıştırma kabına alın ve ortasında bir boşluk açın.
Bu boşluğa 200 ml su + tuz + maya-su karışımını ekleyin.
Kenarlardan ortaya doğru bir hamur elde edinceye dek yoğurun.Pürüzsüz ve elastik bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru bir tabağa alıp üzerini bir mutfak bezi ile kapatın ve 2 saat boyunca dinlendirin.Böylelikle ekmek hamurumuz hazır.
Flutes için malzemeler:
Yukarıda tarif ettiğimiz ekmek hamuru
250 gr fındık
250 gr kuru üzüm
50 ml su
1 gr kuru maya
1 çay kaşığı tuz
Fındıkları sıcak bir tavada yanmayacak şekilde kavurun.Kenara alıp soğuması için bekletin.
Büyük bir karıştırma kabında ekmek hamuruna soğumuş fındıkları,kuru üzümleri, suyu, mayayı, ve tuzu yani malzemelerin tamamını ekleyip 2 elinizle bütün malzemeler birleşip büyük bir hamur parçası olana dek bastırarak ve sabırlı olarak :) yoğurun.
Elde ettiğiniz bu hamuru 100 gr lık porsiyonlara ayırın ve her bir 100 gr lık hamuru bir flüt şekli vermek için unladığınız tezgahta yuvarlayın. Resimde de görebileceğiniz gibi ben flüt kadar uzun yapmadım, yarısı kadar yaptım yemesi daha kolay olsun diye.15 cm gibi düşünebilirsiniz ama uzun olsun derseniz 25 cm orijinal flüt ölçüsüdür.
Fırın tepsinine dizdiğiniz flütleri yaklaşık olarak 2 saat boyunca şişmesi ve dinlenmesi için bekletin.
Fırınınızı önceden 250 derecede ısıtın.Sonrasında fırına dayanıklı bir kaba su ekleyerek sıcak fırına bu kabı 10 dakika boyunca sürün ki fırının içi hafif nemli olsun.10 dakika sonunda kabı fırından çıkarın ve hazırladığınız flütleri 15-20 dakika boyunca dışları güzel bir altın renk olana dek pişirin.
Afiyet olsun,
CélineBahar