24 Ocak 2011 Pazartesi

Yağsız,Unsuz ama Şekerli Bademli Kek

Bu güzel tarifi dün gerçekleşen bol yemekli aile toplantımızda aldım.Afiyetle yedim ve içinde ne yağ ne de un olmadığı için de hoşuma giderek paylaşıyorum. Malzemeler: 250 gr badem veya 125 gr badem 125 gr ceviz (tercih edeceğiniz kuruyemiş) 6 adet yumurta 1 paket kabartma tozu 4 mandalina veya 3 portakal 225 gr toz şeker Yapılışı: Mandalinalar kaynar suda haşlanır. Suyu süzülerek rondodan badem ve cevizlerle irili ufaklı parçalar oluncaya dek geçirilir. Derin bir kapta yumurtaların tamamı şekerle iyice çırpılır ve üzerine mandalina ve badem-cevizli malzeme eklenir.En son kabartma tozu da eklenerek karıştırılır. Cheesecake fırın kabında veya bir yuvarlak fırın kabına karışım dökülerek 180 derecelik fırında yaklaşık 45-50 dakika bıçak veya kürdan ile tam ortasından kontrol edilerek pişirilir.Üzerine isteğe göre pudra şekeri serpebilirsiniz. Hafif ve güzel bir kek :) Afiyet olsun, CélineBahar

19 Ocak 2011 Çarşamba

Gateau Salame; nam-ı diğer Mozaik Pasta

Yapımı çok kolay, lezzeti olay,evimizden hiç eksik olmayan Gateau Salame :)
Bu tarifte aklınızda tutmanız gereken tek rakkam 5 !
Malzemeler:
-500 gr petit beurre biscuit -250 gr tereyağ
-5 yumurta
-5 yemek kaşığı kakao
-1 su bardağı şeker
Yapılışı:
1)Biscuit lerin tamamını ufak parçalara bölün,dikkat edin un ufak olmasın.1-2 cm lik parçalar uygundur.
2)Tereyağını ufak boy bir tencere veya cezvede eriyene kadar kısık ateş üzerinde tutun.Kenarda biraz ılınıncaya dek bekletin.
3) 5 adet yumurtayı bir kasenin içinde iyice çırpın yavaş yavaş şekeri üzerine ekleyip sürekli olarak çırpmaya devam edin.
4)Bu karışıma bir de 5 yemek kaşığı kakaoyu da ekleyip en son olarak ılınmış tereyağını da döküp homojen bir karışım elde edinceye dek çırpın.
5)Elde ettiğiniz bu karışımı ufaladığınız biscuit lerin üzerine dökün ve tahta bir kaşık ile karışımı biscuit lerin tamamını kaplayıncaya dek kasenin dibinden üstüne doğru karışacak şekilde tamamlayın.
6)Silikon ince uzun bir kabın içinde ,veya ben her zaman bir kaç kat streç filmin içine bu harcı döküp elimle ince uzun bir rulo şekli vererek yuvarlıyorum, sonrasında etrafını hiç hava almaması için bir de poşet ile sarıp iki ucuna da birer mandal takıp (verdiğim şekli korusun diye) buzluğa düz bir zemine yerleştiriyorum.
Bu tatlıyı herkes sever, parmaklarını yiye yiye herkes bir dilim daha ister :)
Buzlukta haftalarca durabilir böylelikle beklenmedik misafir olduğunda imdadınıza yetişir.
Afiyet olsun,
CélineBahar

17 Ocak 2011 Pazartesi

Hapşırtmayan Tiramisu

Tiramisu çok sevmeme rağmen restoran veya café lerde yemeği tercih etmediğim bir tatlıdır. Bunun sebebi ise aslında sadece üzerine koca bir katman halinde serpilen toz halindeki kakao. Çatalı ağzıma götürdüğüm anda burnumdan giren toz kakao zevk vermekten çok karabiber etkisi yaratıp beni hapşırık krizine sokuyor.Bu da yetmezmiş gibi lokmayı ağzıma attıktan sonra yutmakta zorlandığım toz kakao etkisini bir de öksürterek gösteriyor. Tiramisu'dan vazgeçmektense kendi kendime bir çözüm düşündüm ve kakao yerine çikolata kullanmaya karar verdim. Malzemeler: 250 gr Labne-Mascarpone peyniri 500 ml krema 250 gr pudra şekeri 2 paket Kedi dili bisküvi 1 Litre sıcak espresso 1+1/2 yemek kaşığı kahve likörü (veya tercihinize göre bir likör) 200 gr sütlü veya tercihinize göre bitter çikolata Yapılışı: Yayvan bir kabın içinde hazırladığınız 1 litre sıcak espresso yu dökün.Ilınması için biraz bekleyin,çok kaynar olmasın.Kenarda bekletin. Geniş bir tabakta rendenin orta kalınlıktaki bölmesinde bütün çikolatayı rendeleyin.Kenarda bekletin. Derin bir kasede peyniri ve pudra şekerini homojen bir karışım olana kadar iyice çırpın. Bu karışıma kremayı yavaş yavaş homojenliğini kaybetmeden ekleyin ve çırpmaya devam edin.İyice çırptığınız bu karışıma son olarak likörü ekleyip kıvamlı bir krema oluncaya dek çırpmaya devam edin.Ve kenara alın. Kullanacağınız servis kasesine sırasıya bisküvi - krema karışımı - rendelenmiş çikolata yeniden bisküvi - krema karışımı ve en üstte rendelenmiş çikolata olacak. Bunun için tek tek bisküvileri espresso nun içinde ıslatıp (dikkat edin uzun süre batırırsanız paramparça olur bisküviler bu yüzden batır-çıkar-süz toplam 2-3 saniye sürmeli en fazla) Bisküvileri yan yana kasenin bütün tabanını kaplayana kadar dizin.Üzerine krema karışımının yarısını bunun üzerine ise rendelenmiş olan çikolatanın yarısını dökün. Ve yeniden bir sıra espresso lu bisküvi-kremanın geri kalanı ve rende çikolatanın geri kalanı. Tamamlamış olduğunuz Tiramisu nun en üst katmanında istediğiniz gibi bitter-beyaz veya sütlü çikolata rendeleyebilirsiniz benim tercihim her zaman sütlüden yana. Üzerini streç filmle kapladığınız servis kabınızı buzdolabında en az 3-4 saat beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. CélineBahar

13 Ocak 2011 Perşembe

Créme Brulée à la Céline....

Ev yapımı Créme Brulée kolay değil. Hele bir de pürmüzünüz yoksa hiç kolay olmuyor.
Fırının en üst rafına yerleştirip, bütün fırın programlarını tek tek denememe rağmen istediğim gibi olmadı. Ama tadı mmmmmm çok güzel oldu. Bütün sıkıntı üst sert katmanda.Tadı harika...
Gerekli malzemeler:
220 ml krema
110 ml süt (krema ölçüsünün yarısı kadar süt)
3 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı Vanilla extract
75 gr şeker (1/3 su bardağı)
Yapılan créme brulée nin üzerine serpmek için esmer ve beyaz şeker ve opsiyonel olarak taze lavanta
İsteğe bağlı olarak porsiyonlar halinde veya derin olmayan bir yuvarlak fırına dayanıklı kapta hazırlayabilirsiniz.
Yapılışı :
1-Fırını önceden 150 C de ısıtın.
2-Bir karıştırma kabında yumurta sarılarını ve şekeri iyice karıştırın.Kenarda bekletin.
3-Süt ve kremayı bir tencerede orta ateşte kaynayana kadar sürekli olarak karıştırın.İyice ısınan sütlü krema karışımını ateşten alıp kenarda beklettiğiniz yumurtalı şeker karışımına çok yavaş ve dikkatli bir biçimde azar azar ekleyin.Bu noktada dikkat etmeniz gereken yumurtaları pişirmemek.Vanilla ekstresini de karışıma ekleyin ve hazırladığınız kalıp veya kalıplara eşit miktarda boşaltın.
4-Derin bir fırın tepsinine hazırladığınız Créme Brulée kaplarını yerleştirin ve tepsiyi kapların yarısına gelecek kadar kettle da kaynattığınız suyla doldurun.
Ben her zaman kullanacağım fırın tepsisini fırını önceden ısıtmaya başlarken fırının içinde tutuyorum ki sadece fırın değil tepsi de ısınmış olsun.Dolayısıyla ısınan fırının kapağını açıp içine Créme Brulée kaplarını yerleştirin (bir sıcak hava dalgası vuracak yüzünüze ama içi kaynar su dolu bir tepsiyi fırına yerleştirmek daha riskli sanki).
5-150 C de ısınmış fırının derecesini 120 C ye indirip 45 dakika ila 1 saat boyunca Créme Brulée lerinizi pişirin.Arada sırada bir bıçağın ucuyla kontrol edebilirsiniz. Pişmiş olan tatlınızı oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Soğuduktan sonra üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabında bir gece boyunca bekletin.Bu şekilde tatlınız max. 3 gün boyunca tazeliğini koruyor olacak.
6-Servis etmeden evvel üzerine beyaz veya esmer şeker veya ikisini de serpip en iyisi pürmüzünüz ile yakarak hazırlayın. Fırının en üst rafında yakmanızı pek tavsiye etmiyorum çünkü pürmüz gibi olmuyor, şekerlerin bir bölümü özellikle kenarlar yanıyor ama ortalara doğru şeker tane tane kalıyor yeterince erimiyor :(
7-Süslemek için kenarlara taze lavantalar veya zevkinize uygun farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun
CélineBahar

Macarons serüveni devam ediyor....

Taze taze macarons larım var :) Hem de Fıstıklı !!! Herkes sever, herkese hitap eder.
Renk renk macarons yapmaya bayılıyorum.Yan yana durduklarında muhteşem bir gökkuşağı görüntüsü oluşuveriyor....
Siz de bana fikir verebilirsiniz , bu sayfada ne renk, ne çeşit macarons lar görmek isterdiniz?
CélineBahar

7 Ocak 2011 Cuma

Chocolat Cheesecake Mmmmm!!! Enfes :)

Mideye giden yolun kalpten geçtiği ya da kalbe giden yolun mideden geçtiği....Hangisi size uygun?
Özür dilemenin en güzel yollarından biri çikolata olunca, bir de üstüne üstlük kabahat çok büyük olunca en iyisi Chocolat Cheesecake :)
Yoğun tereyağlı biscuit tabanı, mayhoş Mascarpone-krema kıvamı ve baştan çıkarıcı akıcı çikolata.
Üzerine biraz beyaz çikolata ve biraz bitter çikolata da serpince ciddiyetle kasılan yüzler yerlerini gülümsemeye bırakıyor, böylelikle kusurlar bağışlanıyor....
Thank you Cheesecake....:)
CélineBahar

6 Ocak 2011 Perşembe

Hoşgeldim,Hoşgeldiniz :)

Bir güneşli ilkbahar günü yeni evimin, yeni hayatımın kapısını aralamak üzereyken satın aldığım bir kitabın uçsuz bucaksız bir tatlı cennetinin başlangıç noktası olacağını kim bilebilirdi? İşte böyle başladım tutkuyla yeni kitaplar, yeni aletler, yeni yeni herşeyi satın almaya ve sürekli mutfakta vakit geçirmek istemeye. Fransız tatlılarına olan zaafım ve özellikle Macarons sevdam da birleşiverince bu tutkuyla bir cesaret denemek farz oldu. Macarons nankör ! Macarons kaprisli ! Macarons nazik ! Ama bir o kadar da lezzetli :)
Limonlu, kahveli ve çikolatalı macarons larım.
CélineBahar